Press resources
Sounds
2006-05-17
PREZES RADY MINISTRÓW PATRONEM HONOROWYM V EUROPEJSKIEGO JARMARKU LOTNICZEGO
Prezes Rady Ministrów Kazimierz Marcinkiewicz objął patronatem honorowym V Europejski Jarmark Lotniczy, który odbędzie się 2-4 czerwca 2006 na lotnisku Kętrzyn Wilmowo. W liście z Kancelarii Prezesa Rady Ministrów czytamy: „Pan Premier z ogromnym szacunkiem i zainteresowaniem odnosi się do wszelkich inicjatyw mających na celu wspieranie aktywizacji lokalnych społeczności. W imieniu Prezesa Rady Ministrów przekazuję serdeczne gratulacje inicjatorom tego przedsięwzięcia i życzę pomyślnej realizacji dalszych planów i zamierzeń powziętych w celu promocji i rozwoju gospodarczego Krainy Wielkich Jezior Mazurskich w Polsce i Unii Europejskiej”. Europejski Jarmark Lotniczy to cykliczna impreza o charakterze giełdy – wystawy – kiermaszu, jedna z największych organizowanych na mazurskim lotnisku Kętrzyn Wilamowo. W programie Jarmarku jest ekspozycja sprzętu lotniczego, warsztaty informacyjno-dyskusyjne pilotów, producentów, właścicieli statków powietrznych, modelarzy i zapalonych miłośników awiacji. To również okazja do zaprezentowania oferty partnerów zagranicznych oraz możliwość prezentacji szerokiej oferty turystycznej regionu Mazur. Przegląd Lotniczy „Aviation Revue” poprowadzi otwartą dyskusję w hangarze (lotniczy Hyde Park), podejmując najważniejsze kwestie dla polskiego lotnictwa, a wśród dyskutujących nie zabraknie szefów i pracowników instytucji i organizacji lotniczych mających realny wpływ na kształt polskiej awiacji. Atrakcją Jarmarku jest Rajd Krajowego Towarzystwa Lotniczego AOPA POLAND, w którym bierze udział kilkadziesiąt samolotów z Polski i z zagranicy. W IV Europejskim Jarmarku Lotniczym wzięło udział 111 statków powietrznych z Polski i Europy. W tym roku zapowiadają się także goście aż z Izraela. Impreza jest organizowana przez Aeroklub Polski, Starostwo Powiatowe w Kętrzynie, Przegląd Lotniczy Aviation Revue i Aeroklub Krainy Jezior, wstęp dla publiczności oraz udział dla załóg i wystawców sprzętu lotniczego jest bezpłatny. Podobnie jak inne imprezy, Jarmark jest organizowany z misją „non profit”. Patronat najwyższych dostojników państwowych nad imprezą jest już tradycją – wcześniej patronowali mu Marszałek Sejmu RP Marek Borowski, Józef Oleksy i Włodzimierz Cimoszewicz. To dowód na to, że ważna, społeczna inicjatywa znajduje zrozumienie bez względu na opcję polityczną. Skład Komitetu Honorowego zaszczyciło także wiele znakomitości, m.in.: Jan BESTRY – Poseł na Sejm RP – Zastępca Przewodniczącego Komisji Infrastruktury, gen. Gromosław CZEMPIŃSKI – Prezes Aeroklubu Polskiego, prof. dr hab. Ryszard GÓRECKI – Senator RP, Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, gen. Mirosław HERMASZEWSKI – pilot kosmonauta, Witold KAMOCKI – Dyrektor Agencji Ruchu Lotniczego, Krzysztof KAPIS - Prezes Polskich Linii Lotniczych LOT, Tomasz KĄDZIOŁKA – Prezes Urzędu Lotnictwa Cywilnego, Błażej KRUPA – Prezes Krajowego Towarzystwa Lotniczego AOPA Poland, Jan KUJAWA – Prezes Zarządu PETROLOT, Paweł ŁATACZ - Dyrektor Generalny Portów Lotniczych, Andrzej RYŃSKI - Marszałek Województwa Warmińsko–Mazurskiego, Andrzej SIEZIENIEWSKI - Prezes Zarządu Polskiego Radia S.A., Aleksander Marek SZCZYGŁO – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej, Poseł na Sejm RP, Tomasz WILCZAK – Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej – Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Gospodarki. Katarzyna Tołwińska Rzecznik Prasowy V Europejskiego Jarmarku Lotniczego KONTAKT Katarzyna Tołwińska tel. kom. 0 504 275 226, tel. 0 22/ 618 50 70 (do 31.05.06) tel./fax. 0 89/ 752 30 31 (od 01.06.06, w trakcie imprezy) e-mail k.tolwinska@lotniskoketrzyn.pl KONTAKT Z BIUREM ORGANIZACYJNYM tel./fax. 0 89/ 752 45 21 e-mail jarmark@ejlot.pl MATERIAŁY DODATKOWE: W materiałach dla mediów ZAŁOŻENIA I OPIS V EJL, a w nim: 1. Cel imprezy 2. Termin i miejsce Jarmarku 3. Skład Komitetu Honorowego, Patroni Medialni, Organizatorzy 4. Program 5. Informacje o uczestnikach i atrakcjach Na stronie www.ejlot.pl/pressroom.php w MATERIAŁACH DLA MEDIÓW znajdują się do pobrania materiały graficzne oraz tekstowe. Biuro prasowe może także dostarczyć zdjęcia, mapy lub inne materiały na indywidualne życzenie redakcji, a także przesłać zamówione materiały redakcyjne i fotograficzne z tegorocznej imprezy.